fbpx
 • Objavljeno: 07. 09. 2018

  Glede na to, da gre za dobro naoljene “stroje”, ki delujejo na (takšnih ali drugačnih) visokih obratih, je dobro pogledati, kaj je ta velika skrivnost, ki vrhunskim športnikom in športnicam omogoča dosegati ekstremne rezultate.

  Vedno, ko gledamo vrhunskega športnika/-ico (ne glede na šport ali panogo) se prej ali slej vprašamo (kljub uporabi moškega spola pri vprašanjih, sta naslovljena oba spola:)):

   kako mu je uspelo,

  – kako lahko teče tako hitro, 

  – kako je lahko tako močan, 

  – kako je lahko tako spreten, 

  – kako je lahko tako vzdržljiv, 

  – kako je lahko tako eksploziven, 

  – kako je lahko tako skoncentriran, 

  – kako je lahko tako pogumen ipd.

  Najbrž že veste, da niste edini, ki se to sprašujete. O tem tečejo razprave že dolga leta in znanstvene glave so se seveda zbrale skupaj ter naredile študijo na osnovi odgovorov vrhunskih športnikov in športnic (večletna raziskava s tisočimi športniki in športnicami). Po letih zbiranja podatkov in analize odgovorov so dejansko ugotovili veliko skrivnost, ki je večini vrhunskim športnikom in športnicam omogočila doseči to, kar so dosegli.

  Verjetno pričakujete enega od naslednjih odgovorov:

   izjemna genetika,

  – vrhunski pogoji,

  – podpora staršev in družine,

  – kvalitetni treningi,

  – pravilna prehrana,

  – dobra finančna situacija,

  – motiviranost za pobeg iz revščine,

  – dobri trenerji,

  – spodbuda bližnjih ipd.

  Medtem ko zgoraj našteti dejavniki niso nezanemarljivi pa so odgovori odkrili nekaj drugega. Velika skrivnost vrhunskih športnikov in športnic, ki jih je pripeljala do vrhunskih rezultatov je sledeča:

  VZTRAJNO SO POČELI TISTO, KAR SE JIM NI LJUBILO POČETI!

  Tako je! To je vsa znanost in velika skrivnost vseh vrhunskih dosežkov. Lahko bi polemizirali o genetiki, pogojih, finančni situaciji, treningih in ostalem vendar dejstvo ostaja, da če ne bi konstantno počeli tistega, kar se jim ni dalo početi, ne bi dosegli vrhunskih rezultatov. Tako preprosto je, pa tako zelo težko.

  Razumeti moramo, da se to dejstvo ne nanaša na en segment njihovega uspeha (npr. samo trening ali samo prehrano ali samo regeneracijo). Vrhunski športniki poskrbijo, da njihovo počutje ne vpliva na njihove obveznosti, katere morajo izpolniti, da dosežejo rezultat, kar pomeni, da se leta (in tudi desetletja):

  – na trening odpravijo vsakič, tudi če se jim ne da,

  – na treningu dajo vsakič vse od sebe, tudi če se jim ne da,

  – odpravljajo vse svoje šibkosti v vsakem trenutku, tudi če se jim ne da,

  – se pravilno prehranjujejo vsak dan, tudi če se jim ne da,

  – poskrbijo za 8 ur spanja, tudi če se jim ne da,

  – po potrebi naredijo velike spremembe v načinu življenja, tudi če se jim ne da…

  Kar se nas “navadnih smrtnikov” tiče ni potrebe, da dosegamo vrhunske rezultate in stremimo k vrhunskim športnim dosežkom (če je prepozno za to ali ne tudi ne bomo razpravljali:)), sem pa prvi v vrsti za to, da se potrudimo doseči nekaj tiste nadpovprečnosti, ki je danes tako zelo manjka.

  Bodite sami sebi idol in postanite ponosni nase, na svoje dosežke ter še posebej na vpliv, ki ga bodo čutili vaši bližnji.

  Tako kot vas en kos torte ali pice ne naredi preobilne, vas tudi ena solata in en trening ne bodo naredili zdrave. Vztrajati morate…konstantno morate vztrajati s pravilnim prehranjevanjem, rednim treniranjem in z dovolj spanca. Na tem področju so nam vrhunski športniki lahko pozitiven zgled in spodbuda, da sami dosežemo svoje vrhunske rezultate, na katere bomo ponosni.

  Predstavljajte si občutek, da pri 60-ih letih izgledate in se počutite bolje od 20 let mlajših “primerkov”. Da vam v zlatih letih še vedno nekateri mladeniči in mladenke ne sežejo do kolen v sklecah in počepih. Da se vaš otrok zgleduje po vas. Da se lahko lovite z vašimi vnuki (in jih brez težav ulovite). Da ne kličete gasilcev ampak sami splezate na drevo, ker morate po mačko, ki vam je pobegnila. Da brez težav hodite, tečete in se svobodno gibate kamorkoli želite.

  Zapomnite si: Dlje časa boste hodili po stopnicah, dlje časa boste živeli!!!

  Torej, sedaj poznate veliko “skrivnost” vrhunskih športnikov…kaj boste naredili?

  Do naslednjič!

  Adi M.

  Delite vsebino s prijatelji . . . Email this to someone
  email
  Share on Facebook
  Facebook
  Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Share on Google+
  Google+
  Pin on Pinterest
  Pinterest