fbpx
 • Objavljeno: 03. 09. 2018

  Ste opazili, kako veliko se lahko naučimo od “tamalih” 🙂 prav tako se mi zdi, da lahko kljub naši odraslosti, še vedno veliko potegnemo tudi iz otroških zgodbic, kajti te nam znajo povedati mnogo več, kot smo si včasih pripravljeni priznati.

  Ste slišali za Ezopove basni? V teh pripovedkah nastopajo živali in rastline, ki odražajo človeške lastnosti. Ena (meni) bolj zanimivih je o Lisici in grozdju, ki na zelo kratek način povzame eno naših največjih šibkosti. Spodaj povzemam najpomembnejše točke basni:

  1. Lisica opazi grozdje v vinogradu.

  2. Lisica skoči, da vzame grozdje.

  3. Lisica grozdja ne doseže.

  4. Lisica se odloči, da grozdje ni dovolj sočno ter je prekislo, da bi bilo vredno njenega truda in časa, da ga doseže.

  Lekcija:

  Veliko ljudi se odloči, da jim nekaj ni všeč samo zato, ker tega ne dosežejo!

  Pogostokrat govorimo o negativnem samogovoru in kako le-ta zavira naš napredek, vendar je bistvo zgodbe o lisici in grozdju po navadi zgrešeno. Tu ne gre za kritičen samogovor. Basen nam lepo odkrije, kako je pretvarjanje, da nam nekaj ni všeč in se nam ne zdi vredno tako učinkovito, da sami sebe prepričamo v to. 

  Danes vas želimo samo spomniti na to, da ne iščite izgovorov. Zelo enostavno si je nekaj želeti, vendar ko tega ne dosežemo, poiščemo opravičilo, da si tega v resnici niti ne želimo in nam ne koristi. Še najbolj škodljivo je dejstvo, da smo tako sposobni prepričati sami sebe, da nekaj, za kar se moramo pošteno potruditi, ni vredno našega časa in energije.

  “Nimam časa trenirati 3-5x na teden!” – pretreniranost škoduje zdravju

  “Ne morem narediti 25 sklec!” – to ne vpliva na postavo, ki si jo želim

  “Ne morem preteči 10km!” – tek ni dober za mišice

  “Ni možno pojesti solati 4x na dan!” – od solate se ne naješ

  “Ne morem se upreti, da ne pojem sladico vsak dan!” – ena sladica na dan ne škoduje zdravju

  Torej, zgoraj našteti primeri lepo pokažejo, kaj si rečemo (modra barva), ko nečesa ne dosežemo in kakšne so laži (roza barva), s katerimi sebe prepričamo, da je to res in ni vredno truda.

  Preden se odločite, da nekaj ni vredno vašega časa in energije, se vprašajte ali ste samo lisica, ki ne doseže grozdja. Ali iščete izgovor, ker ste skočili samo enkrat in niste dosegli sočnega in sladkega grozda? Če je temu tako, SKAČITE ŠE NAPREJ! Progresivna obremenitev je uspešno prestala test časa. Nič, kar je vredno doseči, se ne doseže hitro in na lahek način. Potreben je čas, volja in neuspeh. Z vsakim neuspehom se naučimo biti boljši, centimeter za centimetrom je naš skok višji in to terja čas. Uspelo vam bo, če boste le vztrajali in ne iskali izgovorov, s katerimi boste sebi dovolili, da odnehate.

  Do naslednjič!

  Adi M.

  Delite vsebino s prijatelji . . . Email this to someone
  email
  Share on Facebook
  Facebook
  Tweet about this on Twitter
  Twitter
  Share on Google+
  Google+
  Pin on Pinterest
  Pinterest