… kupljeni sadni jogurt nadomestiti z domačim sadnim jogurtom?
Naj si še tako zatiskamo oči, kupljeni sadni jogurt je sladica. Kar poglejmo si dobro sestavine, pa se bomo sami prepričali. To je jasno razkrila tudi raziskava Zveze potrošnikov Slovenije (https://www.zps.si/index.php/mediji/izjave-za-javmost-2014/6648-ponekod-sadja-le-za-vzorec-v-nekaterih-kar-7-kock-sladkorja), ki med drugim ugotavlja:
Sadni jogurti vsebujejo občutno več sladkorja kot navadni. V 100 gramih navadnega jogurta je od 3 do 5 gramov sladkorja (oziroma laktoze iz mleka), 100 g sadnega jogurte pa vsebuje od 10 do 14 gramov sladkorja. Ker so embalažne enote praviloma velike od 150 – 250 g, po navadi pa privoščimo cel lonček jogurta naenkrat (morda celo večkrat na dan?), s sadnim jogurtom zaužijemo tudi toliko večjo količino sladkorja, tj. od 15,9 do 35,5 grama sladkorja, kar pomeni približno 3 do 7 kock sladkorja. Ob upoštevanju dnevne energijske potrebe 1.500 kcal, ki velja za otroke in za telesno nedejavne odrasle, to pomeni, da bi s sadnim jogurtom zaužili kar polovico ali celo več `še varne´ dnevne količine sladkorja.”
Nadomestimo torej raje kupljeni sadni jogurt z navadnim, v katerega smo dodali sveže sadje po svoji izbiri. Neustavljivo sladkosnedi lahko dodajo še žličko medu. Zares preprosto, se vam ne zdi, pa zares bolj zdravo!