• Objavljeno: 26. 09. 2016

    Pred nami so težki časi. Svet se tega niti ne zaveda, pa vendar…če bomo nadaljevali v takem ritmu in s tako »zavzetostjo«, bomo do leta 2030 naredili nekaj nepredstavljivega. Uspelo nam bo doseči nov mejnik samodestrukcije, ker nam bo zmanjkalo nečesa, kar danes večini ljudi ponuja možnost pobega od vsakodnevnih težav.

     

    Po neuradnih podatkih ljudje danes uživamo več čokolade kot jo proizvajamo in če ne omejimo vnos dobrot iz kakava, bomo v resnih težavah (no, sladokusci bomo v resnih težavah). Ali je čas za paniko še ni znano. Kombinacija (pre)velike konzumacije čokolade, bolezni rastlin ter suše je privedla do stanja, da pridelava kakava ne zadošča potrebam na trgu. Naše hrepenenje po čokoladi in čokoladnih izdelkih pa prav nič ne pomaga pri nastalih razmerah.

    Znanstveniki se sicer (spet) trudijo rešiti težavo z »dobrimi, starimi« gen(et)skimi spremembami, kjer bi ustvarili zrno kakava, ki bo odporno na bolezni in naj bi imelo še boljši okus. Saj veste, človeštvo vedno najde rešitev. Tako kot človeštvo, tudi jaz ponujam dva enostavna načina, ki bi mogoče lahko rešila prihajajočo čokopokalipso:

    20160926_145848

    Folk, zmanjkal nam bo čokolade!!!

    1. V naslednjih nekaj letih kupite več ton čokolade (pazite, da bo čim več okusov) in shranite v vaš podzemni bunker, ki je namenjen prav temu.
    1. Zadnjič sem vam izpovedal svojo odvisnost (preberi tukaj) in potrudimo se skupaj zmanjšati vnos čokolade in ostalih sladic. S tem bomo rešili zdravstvene probleme, ki nas pestijo v sedanjosti ter čokoladne probleme, ki nas čakajo prihodnosti:
    • Potrudimo se ločiti med hrepenenjem po hrani in dejansko lakoto; hrepenenje povzročajo signali v možganih (dopamin) in niso fizična potreba telesa. Če si privoščimo majhen košček čokolade, ni nič narobe, naj nas en košček ne zanese v en kos. P.S.: če smo dejansko lačni, se pa moramo čim prej spraviti h kuhanju zdravega obroka (enostavno pa vendar zelo težko);
    • Ko se nas loti hrepenenje, si privoščimo vroč tuš; sliši se čudno pa vendar, ko končamo bomo pozabili na sladkor (vsaj za nekaj časa in tudi to je napredek);
    • Hrepenenju se uprimo s sprehodom ali tekom; kar pomeni, da čokoladi ali sladici enostavno pobegnemo…vstanemo, se obujemo in začnemo bežati (dobesedno), dodatno gibanje bo pa sprostilo še nekaj endorfinov (t.i. substanca dobrega počutja);
    • Hrepenenje lahko zatremo še s kozarcem vode, uživanjem sadja, večjim vnosom beljakovin v obrokih, pogovorom s prijateljem (zakaj pa ne, zaupajmo si 🙂 ), dobrim spancem, izogibanjem stresa, izogibanjem skušnjavam (saj veste, trgovina s sladkarijami ipd.) ter rednim prehranjevanjem (ne stradajmo);

    Uprimo se privlačnim oblinam ter osladnim besedam!

    Mogoče pa je še najbolj uporaben način, kako se izogniti prekomernemu čokoladenju, ta, da enostavno doma NIMAMO čokolade…kaj pravite?

    Če sami pri sebi veste, da vas majhen kos čokolade ali sladice ne bo vrgel iz tira, si privoščite, ko začutite, da ste si zaslužili (tako sem se lotil tudi svoje odvisnosti – analiziram pretekle dni in če je šlo ok, če ni bilo prekomernega uživanja sladic, če je bilo dovolj gibanja, si privoščim souffle ali dva, če ne, pa »jok brate, odpade!«).

    20160926_145734

    Vztrajajmo pri dobrih navadah, kljub trenutnim občutkom!

    Kot vedno, ne ponujam čudežnih in hitrih rešitev, ker to pač ne vodi nikamor. Mesec ali dva žrtvovanja in  odrekanja nista uspeh, če se v tretjem vse vrne na stara pota. Z nekaj spremembami in vztrajnostjo nam pa lahko uspe na dolgi rok, kar pomeni, manj maščob, več čvrstih  mišic, več dobrega počutja in več pogledov  na plaži.

     

    Do naslednjič!

     

    Adi M.

    Delite vsebino s prijatelji . . . Email this to someone
    email
    Share on Facebook
    Facebook
    Tweet about this on Twitter
    Twitter
    Share on Google+
    Google+
    Pin on Pinterest
    Pinterest